Assetjament escolar - Recursos i protocols



El dia 2 de maig es va celebrar el dia internacional contra l’assetjament escolar i el bullying, amb motiu de conscienciar del risc i el perill que comporta aquesta problemàtica i que afecta a milers d’infants i adolescents de tot el món.

L'assetjament escolar o bullying és una forma de maltractament entre companys que passa al centre escolar i que implica una desigualtat de poder. Aquest tipus de maltractament es pot presentar en diferents formes, com ara atacs físics, verbals o d’exclusió social i sempre té un fort impacte psicològic tant en els estudiants que en són víctimes com en aquells que són testimonis de la situació. És important actuar i prevenir aquest tipus de comportament nociu en l’àmbit escolar per tal de garantir un ambient educatiu segur i saludable per a tots els estudiants.

Posem al vostre abast una sèrie de recursos perquè us puguin ajudar i orientar davant una situació d’assetjament escolar:

Si es detecten indicis d'una possible situació d'assetjament escolar, cal contactar sempre amb els centres educatius, que tenen a la seva disposició el Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant l'assetjament i el ciberassetjament entre iguals

A Catalunya hi ha uns quants protocols per a la millora de la convivència als centres educatius. El més important és el Circuit simplificat d’intervenció i Protocols per a la millora de la convivència. S’activa quan hi ha coneixement o sospita d’un cas d’assetjament.

També el pla Les escoles lliures de violència, que té com a objectiu visibilitzar les violències ocultes als centres educatius, identificar-les i actuar-hi per protegir infants i adolescents

Davant situacions de conflicte relacionades amb la convivència escolar, les famílies poden rebre assessorament de la Unitat de Suport a la Convivència Escolar (USCE)

Telèfon d’emergència: 112 a tota Catalunya

Telèfon contra l’assetjament escolar 900 018 018

Telèfon d’atenció a la infància : 116 111